Utrecht B 5180
Lange Nieuwstraat 66, 3512 PL te Utrecht

Omschrijving

Dit pand bestaat uit een 18e eeuws ondiep voorhuis van drie bouwlagen, een schilddak met de nok evenwijdig aan de straat en een kelder en een 17e eeuws achterhuis van twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder.

Oorspronkelijk was dit eveneens een combinatie van voor- en achterhuis. Het voorhuis was een verdieping lager met een zadeldak evenwijdig aan de staat.

Dit voorhuis is in de 18e eeuw volledig verbouwd, waarbij het met een verdieping werd verhoogd en van een nieuwe voorgevel werd voorzien. Het 18e eeuwse karakter is ook nu nog aanwezig. Het achterhuis is vrijwel volledig 17e eeuws, met zijn kap tussen tuitgevels en balklagen. De kelders onder beide huizen hebben een vlakke dekking.

Van belang is niet alleen het 18e eeuwse karakter, maar zeker ook het tamelijk authentieke 17e eeuwse achterhuis.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis