Utrecht A 886
Utrecht A 887
Loeff Berchmakerstraat 36, 3512 TD te Utrecht
Pauwstraat 15, 3512 TG te Utrecht

Omschrijving

Vroeg 16e eeuws pand met twee bouwlagen, een kap met de nok loodrecht op de Straat en een keldertje.

De oorspronkelijk opzet was een pand van een laag met kap, dat in de 17e eeuw met een verdieping werd verhoogd. Daarbij werd de waarschijnlijk houten gevel vervangen door een stenen gevel. De ramen op de verdieping zijn nog de, in de 19e eeuw gewijzigde, grenen kruiskozijnen uit de 17e eeuw.

In de 19e eeuw werd het pand gesplitst in een winkel/woning aan de Loeff Berchmakerstraat en een woning aan de Pauwstraat. Daarbij zijn de gevels gepleisterd met imitatie natuursteenblokken.

Het 19e eeuwse karakter is bij een restauratie in 1976 bewaard gebleven.

Het pand is van bouwhistorisch belang vanwege het casco met de oorspronkelijke moer- en kinderbalklagen, benevens de kelder.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis