Utrecht C 8505 A3
Utrecht C 8505 A5
Utrecht C 8505 A1
Lijnmarkt 25, 3511 KE te Utrecht
Visschersplein 62, 3511 LX te Utrecht
Visschersplein 70, 3511 LX te Utrecht

Omschrijving

Pand van middeleeuwse oorsprong bestaande uit drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en verschillende kelders, onder andere een werfkelder.

Op de middeleeuwse situatie duiden nu nog de kelders met een hoog tongewelf, die onder de lijnmarkt doorlopen tot aan de Oudegracht, en de beide zijmuren.

Het huis zelf is ingrijpend verbouwd en bezit thans een 19e eeuws uiterlijk. Het meest opvallend hiervan is de winkelpui met karyatiden. Voorts stucplafonds en wandversiering op de verdieping en het trappehuis.

Het pand is van bouwhistorisch belang voor wat betreft de middeleeuwse delen, met name de middeleeuwse kelders, en in verband met de gehele, opmerkelijke, kelderstructuur van de Lijnmarkt. Het is van architectonisch belang voor wat betreft de 19e eeuwse voorgevel en het interieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis