Utrecht A 1225
Minrebroederstraat 28, 3512 GT te Utrecht

Een gaaf 17e eeuws woonhuis met 18e eeuws karakter van twee bouwlagen, een kap en een kelder.

Dit pand heeft een 18e eeuws karakter door de, opmerkelijk smalle, kozijnen in voor en achtergevel. Het betreft een verbouwing van een ouder 17e eeuws huis waarvan grote delen van het casco en de achtergevel bewaard werden.

De achtergevel is qua opzet identiek aan de tuitgevel van het buurpand Minrebroederstraat 30. In die achtergevel bevindt zich op zolder een, gerestaureerd, 17e eeuws kruiskozijn met profilering. De kap en balklagen behoren eveneens tot de oorspronkelijke opzet.

De kelder is voor het grootste deel vlak gedekt, slechts onder de gang is over de volle diepte een troggewelf aanwezig. In het voorste deel van de kelder is bovendien een schouw te zien.

Het pand is architectonisch interessant door de 18e eeuwse gevel, daarnaast is het van bouwhistorisch belang vanwege het vrijwel complete 17e eeuwse casco.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis