Utrecht B 80
Nobeldwarsstraat 18, 3512 EX te Utrecht

Omschrijving

18e Eeuws koetshuis met bovenwoning op sterk gerende plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen met afgeplat zadeldak loodrecht op de straat met voorschild.

De brede lijstgevel aan de voorzijde heeft zijn twee forse inrijpoorten met oude deuren bewaard en bevat links een smalle deur, met omlijsting met afgeschuinde bovenhoeken, ten behoeve van de bovenwoning. De vrij gesloten verdieping heeft slechts twee vensters.

Het pand ligt met zijn smalle achtergevel tegen het talud van de wal van de stadsbuitengracht die de beganegrond afsluit. De verdieping ligt vrij boven de wal en is twee traveeën breed.

Naast en tussen de twee vensters bevinden zich drie pilasters. De lijn van fronton en zijden wordt benadrukt door een waterlijst. Hoewel het dak afgeplat is, wordt de achtergevel bekroond door een geheel houten mansarde-topgevel in empirestijl.

Het pand maakt deel uit van een rij die tegen de wal gebouwd is, een bijzondere situatie die mogelijk was doordat de 'stadssteeg', die de stadszijde van de wal volgde, in de Nobeldwarsstraat stadsinwaarts afboog.

Het pand is van architectonisch en historisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis