Utrecht B 4857
Nobeldwarsstraat 27, 3512 EW te Utrecht

Omschrijving

Een pand van twee bouwlagen met een zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, uit het tweede kwart van de 17e eeuw. Het vormt tezamen met Nobeldwarsstraat 29 een vijfhoekig geheel. De voorgevel hiervan volgt de knik die de Nobeldwarsstraat hier maakt terwijl de achtergevel recht is.

Het pand heeft enkelvoudige balklagen loodrecht op de straat. De gevel is vrij gesloten en heeft op de beganegrond naast de deur twee vensters en op de verdieping eveneens twee vensters, terwijl de achtergevel slechts een drielicht op de verdieping heeft en op de beganegrond een aantal dichtgemetselde ramen waarvan de bogen nog aanwezig zijn.

Aan beide zijden van dit dubbelpand is een oudere trapgevel te zien, behorend bij een eenlaagse bebouwing. Niet duidelijk is bij welke bebouwing deze gevels behoorden.

De situering van het gaaf bewaarde pand is interessant. De 'stadssteeg', die overal achter de stadswal liep, boog uit het zuiden komend bij dit pand stadswaards af, met als gevolg dat aan de overzijde van de straat huizen tot tegen de stadswal gebouwd konden worden op een steeds breder wordende strook.

Pas vlak voor het Lucasbolwerk is weer een restant van de 'stadssteeg' te vinden. Het is juist in Nobeldwarsstraat 27/29 dat deze merkwaardige situatie beeldend tot uiting komt.

Het pand is van architectonische waarde en van historisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)