Tolsteeg A 2250
Tolsteeg A 2789
Tolsteeg A 2247
Oosterkade 6, 3582 AS te Utrecht
Oosterkade 8, 3582 AS te Utrecht
Oosterkade 7, 3582 AS te Utrecht

Omschrijving

Een 18e eeuwse boerderij van het 'hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen.

Hoewel de voorgevel door de opdeling in drie afzonderlijke woningen niet meer de oorspronkelijke opzet kent, kan hier gesproken worden van een gaaf voorbeeld. De constructie is nog volledig intact en bestaat uit een aantal ankerbalkgebinten met pennen en wiggen waardoor de ruimte in drie beuken wordt verdeeld.

De verdeling in drie woningen is volgens het oorspronkelijke patroon gebeurd, de twee zijhuizen bevinden zich in de voorste drie vakken van de zijbeuken. Het middelste huis bestaat aan de voorzijde uit de middenbeuk, terwijl in de laatste vakken drie beuken worden benut. De achtergevel is nog volledig in tact, waarbij met name de achterbaander opvalt.

Ook de zijgevels hebben voor een belangrijk deel de oorspronkelijke indeling. Achter de boerderij is nog een 19e eeuwse grote wagenschuur aanwezig.

Deze boerderij is van groot belang door de vrijwel oorspronkelijke toestand. Bovendien is zij van groot historisch belang door haar ligging, net buiten de stadsmuren in de voorstad Tolsteeg.