Utrecht A 1310
Oudkerkhof 5, 3512 GH te Utrecht

Een 18e eeuws huis van twee bouwlagen, een kap met de nok loodrecht op de straat en een kelder.

Hoewel het huis van oorsprong ouder is, heeft het grotendeels een 18e en vroeg 19e eeuws karakter. De kelder bestaat uit twee naast elkaar gelegen tongewelven en loopt ongeveer drie meter onder het trottoir door, hetgeen buiten de Oudegracht ongebruikelijk is. De kelder behoort oorspronkelijk tot een voorganger of voorgangers van het huidige huis. De enkelvoudige grenen balklagen en grenen sporenkap behoren tot de 18e eeuwse opzet. Tegen de achtergevel, een lijstgevel, is in de vroege 19e eeuw een achterhuis met een lessenaarsdak aangebouwd.

Op de eerste verdieping en de zolder bevinden zich zeer fraaie vroeg 19e eeuwse betimmeringen, waaronder twee houten schouwen met stucwerk boezems, een bedstee en op zolder consoles onder een balk.

Dit pand is van bouwhistorische en architectonische waarde, mede door de oude, gedeeltelijk onder de straat gelegen, kelder, het 18e eeuwse casco en de vroeg 19e eeuwse betimmering. Bovendien is opvallend de Art-Deco onderpui in de voorgevel.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis