Utrecht A 1309
Oudkerkhof 7, 3512 GH te Utrecht

Omschrijving

Begin 16e eeuws huis van twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder met tongewelf.

Het voorste deel van het huis vertoont nog 16e eeuwse bouwdelen met moer- en kinderbalklagen met peerkraalsleutelstukken. Ook de sporenkap heeft nog de 16e eeuwse eiken spanten met gekraste telmerken. De achtergevel is een 18e eeuwse tuitgevel met vlechtingen behorend tot een verlenging met twee vakken.

De hoofdkelder met tongewelf is van middeleeuwse oorsprong en behoorde tot een voorganger van het huidige huis. Ook de verlenging was onderkelderd met een hoger gelegen vloer. Die kelder heeft een vlakke zoldering en bevat een eenvoudige schouw.

In het interieur valt op de beganegrond de eiken trap met blauwe figuurtegels langs de wand op, daterend uit de 17e eeuw.

De voorgevel is een 19e eeuwse vervanging.

Van bouwhistorisch belang zijn de oude kelder, het 16e eeuwse casco en delen van het interieur.