Utrecht B 171
Pausdam 2, 3512 HN te Utrecht

Pand van twee bouwlagen met zadeldak evenwijdig aan de straat.

Het pand maakt deel uit van de randbebouwing van de voormalige immuniteit van het Kapittel van de Dom. Hoewel gedeeltelijk van middeleeuwse oorsprong, dateert de huidige opzet van het voorhuis in hoofdzaak uit de 17e eeuw. Het bestaat uit twee delen met een stenen scheidingsmuur. Links van oorsprong de voordeur, hal, trap en voorkamer, rechts een grote woonkamer boven een royale kelderkeuken. In de 18e eeuw is het gesplitst en verbouwd tot twee zelfstandige woningen, in de 19e eeuw weer samengevoegd en uitgebreid met een travee van het buurpand Pausdam 3 dat in de middeleeuwen ook reeds bij Pausdam 2 had gehoord. In 1911 en 1917 werd het huis verbouwd, daarbij werd de voorgevel gewijzigd en de achterbouw vernieuwd.

Het zadeldak heeft rechts een tuitgevel, links sluit het aan bij het dak van het buurpand. Het pand heeft twee vermoedelijk 17e eeuwse schoorstenen, een links en een aansluitend bij de knik die de voorgevel maakt door de gebogen rooilijn.

De lijstgevel is vijf traveeën breed op de verdieping en is gesierd met speklagen en natuursteenblokken naast de strekken. Het vak links, met deur, is breder dan de andere. De beganegrond heeft etalages, waarboven een lijst.

Het pand is van architectonisch belang en tevens van historische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis