Utrecht A 3523
Predikherenstraat 26, 3512 TN te Utrecht

Omschrijving

Helft van een oorspronkelijk vier vensters breed laat 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap evenwijdig aan de straat.

Dit 17e eeuwse huis staat op de plaats van een oorspronkelijk middeleeuws huis. Hiervan is alleen de achtermuur blijven staan, met daarin resten van een houten kloosterkozijn en een in baksteen gehakte glassponning.

Het casco, met uitzondering van de onderpui, en indeling zijn gaaf bewaard, evenals de kapconstructie. De vensters op de verdieping zijn vermaakte kruiskozijnen met daarin 19e eeuwse ramen.

Een opmerkelijk element is de nog oorspronkelijke, met het pand Predikheren-kerkhof 28 gemeenschappelijke, spiraalvormig opgemetselde schoorsteen. Rond 1900 is het huis via de middeleeuwse achtermuur verbonden met het pand Loeff Berchmakerstraat 21.

Het pand is van bouwhistorisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis