Utrecht A 3489
Servetstraat 6, 3512 JG te Utrecht

Omschrijving

Een eind 16e eeuws, maar deels ouder, huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder.

Oorspronkelijk bevond zich aan de noordzijde van de Servetstraat het bisschoppelijk "Gruithuis". Later is het opgedeeld in afzonderlijke huizen.

Delen van het muurwerk en de kelder behoren tot een middeleeuwse situatie.

De kelder is gedekt door een tongewelf. Op de beganegrond en de eerste verdieping behoren de moer- en kinderbalklagen met sleutelstukken tot een eind 16e eeuwse verandering. De achtergevel is een topgevel, gedeeltelijk van oudere datum, doch aangepast aan de eind 16e eeuwse situatie. In het begin van de 19e eeuw zijn de voorgevel en de kap veranderd, zodanig dat het huidige uiterlijk met een ingezwenkte halsgevel ontstond. Hierin valt vooral op de detailering van de onderpui en vensters op de verdieping met eierlijsten als deurkalf en wisseldorpels.

Het pand is historisch van belang als verbouwing van een deel van de bisschoppelijke eigendommen. Bovendien zijn het eind 16e eeuwse casco en de 19e eeuwse voorgevel van belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis