Utrecht C 9196
Springweg 59, 3511 VK te Utrecht

Omschrijving

In zijn huidige vorm dateert het huis van rond 1870. Het is grotendeels gemetseld in handvorm Waalsteen, terwijl gebruik gemaakt is van oude bouwdelen als raamkozijnen, verdiepingsbalken (voor kapspanten) en vloerdelen (voor houten wanden en bedsteden).

De voorgevel vertoont tot aan de bovendorpel van de ramen van de verdieping 18e eeuws metselwerk, oorspronkelijk in schoon werk, terwijl de zijgevel over de onderste 1,5 meter en tot halverwege de lengte van het huis is gemetseld in moppen, met bijbehorende oude specie. De tweede helft van deze muur is eveneens tot dezelfde hoogte in moppen gemetseld, maar met gebruik van een veel recentere specie.

De houten pui is in oorsprong eveneens 18e eeuws en was oorspronkelijk voorzien van tussendorpels en luiken, waarvan de duimgaten nog herkenbaar zijn. Mogelijk is er een luifel geweest. De oudst waargenomen kleur is wit. Bij de laat 19e eeuwse verbouwing is de pui tot zijn huidige vorm vertimmerd en voorzien van profiellatten.

Het keldertje met tongewelf in het voorste deel van het huis dateert uit de 17e of late 16e eeuw. Het venster van de achterste kelder is na 1870 nog twee maal verplaatst.

Het pand is van bouwhistorisch en architectonisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis