Utrecht C 8036
Twijnstraat aan de Werf 1 K, 3511 ZE te Utrecht
Tegenover Twijnstraat 17, 3511 ZG te Utrecht
Tegenover Twijnstraat 19, 3511 ZG te Utrecht

Een 18e eeuws pand met een mansardekap loodrecht op de werf.

Hoewel dit huis, doordat het geheel op de werf van de Oudegracht is georienteerd, geen kelder heeft, heeft de beganegrond wel oorspronkelijk een opslagfunctie. Pas vanaf de eerste verdieping is er sprake van een woning.

De gevel heeft dan ook twee deuren. Zowel de voor- als de achtergevel geven de indruk dat de zolder een werkelijke verdieping is. De kap is in de 19e eeuw verbouwd tot een mansardekap, waarbij het onderste juk bewaard is gebleven.

Verder is het pand, met enkelvoudige grenen balklagen, volledig 18e eeuws. Op de beganegrond is onder de balklaag een 19e eeuws tongewelf aangebracht.

De linker muur is van middeleeuwse opzet, wat duidt op een ongeveer even hoge middeleeuwse voorganger. In de vroege 19e of late 18e eeuw is dit pand samengevoegd met de twee noordelijker gelegen buurpanden en met Twijnstraat 15, en verbouwd tot bedrijfspand. Hierbij is de gootlijst over die aan de werf gelegen panden doorgetrokken.

Het pand is belangrijk als 18e eeuws huis gelegen aan de werf van de Oudegracht.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis