Utrecht A 3624
Vismarkt 8, 3511 KR te Utrecht

Omschrijving

Een middeleeuws voorhuis met een 17e eeuws karakter, tegenwoordig van drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder onder de straat.

Daarbij een jonger achterhuis van twee bouwlagen en een kap in het verlengde van die van het voorhuis.

Het huis was oorspronkelijk een zogenaamd driekwart-huis van twee lagen zoals deze tot in de 17e eeuw langs de Vismarkt stonden. In de 17e eeuw werd de houten voorgevel vervangen door een stenen gevel en tevens verhoogd. Bij die verbouwing zijn delen van de kap hergebruikt. In de 19e eeuw werd de voorgevel nogmaals vervangen door de huidige lijstgevel, die een hoger huis suggereert.

De achtergevel is nog de 17e-eeuwse topgevel met een 18e-eeuws raam.

Het huis is over een steeg heen gebouwd, die eens met een haakse hoek naar het Oudkerkhof liep en in 1674 de "Kleine Gang" werd genoemd.

Opmerkelijk is dat alleen een kelder aanwezig is onder de straat, gedekt door een tongewelf. Deze kelder is bereikbaar via een gangetje dat onder de steeg doorloopt.

Het pand is bouwhistorisch van belang vanwege belangrijke delen in het voorhuis als de eiken kapspanten met krommers, waarop een 17e-eeuws grenen juk met gehakte telmerken. Verder zijn de zijmuren en de achtergevel van belang, evenals de laat 19e-eeuwse neo-renaissance winkelpui.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis