Utrecht A 3764 A1
Utrecht A 3764 A2
Voorstraat 44, 3512 AP te Utrecht

Omschrijving

Een 17e eeuws pand bestaande uit een voor- en een achterhuis, beide met twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat. Het voorhuis is onderkelderd.

Het betreft hier een middeleeuwse aanleg waarvan de zijmuren nog aanwezig zijn. In het casco van het achterhuis zijn nog oorspronkelijke delen aanwezig.

Het voorhuis is in de 17e eeuw geheel opnieuw opgetrokken, bestaande uit moer- en kinderbalklagen met fraai gedecoreerde sleutelstukken. De moerbalken op de eerste verdieping zijn in het begin van de 17e eeuw beschilderd met bloemenranken. Bij de genoemde verbouwing is de vloer van het achterhuis op de eerste verdieping op gelijke hoogte gebracht met die van het voorhuis. De oorspronkelijke vloer is daarbij intact gelaten.

De achtergevel is een afgeknotte tuitgevel, waarin op de beganegrond korfbogen boven de vensters. In de 19e eeuw is de kap vernieuwd, waarbij deze over voor- en achterhuis doorliep. De voorgevel behoort tot een 18e eeuwse verbouwing.

De onderpui, oorspronkelijk midden 19e eeuws, werd in het eind van de 19e eeuw, met hergebruik van de onderdelen, opnieuw gerangschikt. Dit hangt samen met de afsplitsing van de bovenwoning.

In het voorhuis valt verder nog op de naar de eerste verdieping lopende 17e eeuwse spiltrap met ingewerkte leuning.

Het pand is van bouwhistorisch belang als in aanleg middeleeuws achterhuis met een 17e eeuws voorhuis.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis