Utrecht A 2482
Voorstraat 61, 3512 AK te Utrecht

Omschrijving

Een van een combinatie van twee vrijwel gelijktijdig gebouwde 17e eeuwse huizen met twee bouwlagen, een zadeldak evenwijdig aan de straat en kelders.

Deze twee huizen zijn ontstaan tijdens de 17e eeuwse vernieuwingsgolf, waarbij de veelal bescheiden bebouwing op de achtererven van het kapittel van Sint Jan vervangen werd door royalere zelfstandige woonhuizen.

Voorstraat 61 is een geheel onderkelderd tweebeukig huis van twee lagen. De voorgevel met geblokte strekken boven de vensters is in de 19e eeuw gepleisterd. De achtergevel heeft nog de oorspronkelijke geprofileerde bakstenen gootlijst en op de verdieping, in de 19e eeuw vermaakte, kruiskozijnen. De kelder bestaat gedeeltelijk uit twee ribloze kruisgewelven en deels uit troggewelven op zware balken. In deze kelders zijn nog restanten van de volledige wandbekleding met tegels met afbeeldingen van kinderspelen aanwezig.

Het casco bestaat verder uit moer- en kinderbalklagen met geprofileerde sleutelstukken. De balkrichting is op de beganegrond anders dan op de verdieping. De kap op het voorhuis loopt over Voorstraat 59 door en bestaat uit grenen spanten. De kap van het achterhuis van Voorstraat 61 is rond 1965 vervangen door een plat dak.

Hele pand is van architectonische en bouwhistorische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)