Utrecht A 3612
Voorstraat 66, 3512 AS te Utrecht

Omschrijving

Een 17e eeuws L-vormig gebouw bestaande uit een voorhuis van twee vakken breed met twee bouwlagen en een kap evenwijdig aan de straat en een vier vakken breed achterhuis van twee bouwlagen en een kap evenwijdig aan de straat.

Het pand is tegenwoordig gekoppeld met Voorstraat 68.

Evenals Voorstraat 68 is dit pand zowel aan de Voorstraat als aan de Breedstraat gelegen en bovendien is er sprake van een zijgevel aan de Begijnesteeg.

Het voorhuis heeft oorspronkelijk een topgevel aan de Voorstraat gehad die in de 18e eeuw is vervangen door een lijstgevel in combinatie met Voorstraat 68.

Daarbij is aan de Voorstraatzijde de kap geheel vernieuwd. Het casco van dit huis is voor een groot deel 17e eeuws, met name de moer- en kinderbalklagen met eenvoudige sleutelstukken en delen van de kap.

De voorgevel met de vroeg 17e eeuwse muurankers is slechts door de lijst met Voorstraat 68 verbonden. Beide huizen hebben verder geheel de eigen gevel-indeling behouden. Ook de achtergevel heeft belangrijke 17e eeuwse details, vooral de dakkapellen met tympanen. Aan de achterzijde zijn zowel in de 18e als in de 20e eeuw aanbouwtjes neergezet.

Het huis is van belang door de veelzijdige situering. Daarnaast is het ook bouwhistorisch van belang door het 17e eeuwse casco en de details.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)