Utrecht B 639
Wed 1, 3512 JH te Utrecht

Omschrijving

Middeleeuws pand bestaande uit twee bouwlagen, een kap met de nok loodrecht op de straat en een kelder onder een deel van het huis.

Dit gebouw behoorde oorspronkelijk tot het kapittel van Oudmunster. In eerste instantie diende het huis tot choraal huis en kapittelschool, later werd het als claustraal huis gebruikt. Tot de oudste opzet behoort het rechter deel van het huis waaronder twee kelders met tongewelven evenwijdig aan de straat.

De kap is een middeleeuwse eiken sporenkap met spanten en krommers. De spanten bevatten gekraste telmerken. Aan de linker voorzijde van de kap is het dakvlak opgetild zodat een aangebouwde travee onder hetzelfde dak kwam te liggen.

In de 15e eeuw of eerder werd een achterhuis aangebouwd, gedeeltelijk over de steeg links van Wed 1 heen gebouwd, dat later tot Oudegracht 168 is gaan behoren.

De voorgevel, met name de ingangspartij, is een goed voorbeeld van een vroeg 19e eeuwse verbouwing.

Het pand is historisch van belang als onderdeel van het kapittel van Oudmunster, bovendien van bouwhistorisch belang door de harmonieuze samenvoeging van onderdelen van verschillende bouwdatum.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis