Utrecht A 2375
Wittevrouwenkade 6, 3512 CR te Utrecht

Omschrijving

Wittevrouwenkade 1 en 6 alsmede het tijdelijk afwezige hek zijn restanten van de Willemskazerne uit 1824.

Wittevrouwenkade 6 is het rechter hoekpaviljoen (gezien vanaf de singel) en is een pand van drie bouwlagen en een afgeplat schilddak. De voorgevel vertoont een sokkel van rustiek werk en een dergelijke bergstenen zaagtand langs de hoeken en onder het dak een kroonlijst met consoles, een en ander nog behorend bij of ontleend aan de in 1877 vernieuwde middenpartij van de kazerne.

De Willemskazerne werd van 1824 tot 1829 gebouwd op het terrein van de gesloopte Wittevrouwenabdij, naar ontwerp van Luitenant Kolonel Offerhaus en onder leiding van de stadsarchitect Van Embden. De kazerne brandde af in 1877. Hoewel de hoekpartijen nu een forse indruk maken, flankeerden ze oorspronkelijk op bescheiden wijze het enorme hoofdgebouw, dat zijn hoofdingang aan de Ridderschapstraat had.

Het pand en hek zijn van historische en architectonische waarde.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor