Utrecht C 7794
Wijde Doelen 2 A, 3512 XN te Utrecht

Een 17e eeuws huis van twee bouwlagen met een mansardekap.

De noordelijke rooilijn van de Wijde Doelen dateert uit 1543. In dat jaar werd de straat verbreed, wat kan samenhangen met vernieuwingen aan de stadsmuur.

Het huis Wijde Doelen 2A dateert in aanleg ook uit de 16e eeuw. Mogelijk zijn er ook, vooral in de achtermuur, oudere delen aanwezig. In de 17e eeuw is het huis verhoogd. Zowel in de voor- als achtergevel zijn muurankers aanwezig die kunnen samenhangen met de oorspronkelijke muurplaat.

De eiken balklaag met 17e eeuwse sleutelstukken op de verdieping behoorde eens tot een moer- en kinderbalklaag. In de 18e eeuw zijn er tussen de moerbalken nieuwe balken gelegd, ter vervanging van de kinderbinten. De beganegrond- balklaag behoort tot een vroegere opzet. Ook deze balklaag is in de 18e eeuw enkelvoudig geworden.

De achtergevel is een in de 19e eeuw verbouwde 17e eeuwse tuitgevel Deze verandering hangt samen met de verbouwing van het zadeldak tot mansardekap. De voorgevel bevat op de verdieping de originele 17e eeuwse muurankers van de strijkbalk. De kozijnen in de voorgevel zijn met uitzondering van het deurkozijn 18e eeuws. Deze zijn echter in de 19e eeuw gewijzigd.

Het pand is bouwhistorisch van belang vanwege het 17e eeuwse casco. Bovendien is het belangrijk in samenhang met de stadsomwalling.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis