451647 - Olympisch Stadion
Amsterdam AC 1084
Amsterdam AC 1085
Bij Olympisch Stadion 1, 1076 DE te Amsterdam

MARATHONTOREN

Op twintig meter afstand van de Marathonpoort aan de noordelijke zijde gesitueerde vrijstaande MARATHONTOREN van 42,19 meter hoogte, opgetrokken in gewapend beton met bekleding van baksteen op een vierkante sokkel, die zich sprongsgewijze versmalt en omgeven is door gemetselde bloembakken. De in zijn hoogte aan de lengte van de Marathonloop refererende toren is vanaf de tweede bouwlaag rondom voorzien van telkens acht smalle verticale vensterstroken (in oorsprong gevuld met glasstenen) bij de ingesprongen hoeken.

Bovenaan bevat de toren een viertal door ver uitstekende betonnen luifels overdekte balkons, in oorsprong bestemd voor de opstelling van de bazuinblazers bij de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen (en naderhand aan de stadszijde voorzien van de vijf - elektrisch te verlichten - kleurige Olympische ringen).

In de in verspringende cubische vormen uitgevoerde opbouw boven de luifels een viertal rechthoekige galmgaten met boven en onder schuin geplaatste klankborden in beton, in oorsprong bestemd voor de luidsprekers. De toren wordt verder bekroond door een op een cilinder met blokvormige ornamenten steunende conische schaal, in oorsprong bestemd voor het branden van het Olympisch vuur.

Boven de sokkel aan de westzijde een blijkens inscriptie door de Nederlandsche Sportbonden geplaatste gedenksteen.

Waardering Marathontoren, uitgevoerd in de voor het werk van Wils kenmerkende zakelijk-expressionistische trant van algemeen belang wegens de architectuur-, cultuur- en sporthistorische waarde en als symbool van de Olympische Spelen in Nederland bij uitstek; tevens van belang als tweede hoofd-onderdeel van het Olympisch Stadion-complex.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Stadion