451647 - Olympisch Stadion
Amsterdam AC 1421
Stadionplein 32, 1076 CM te Amsterdam
Stadionplein 34, 1076 CM te Amsterdam

Omschrijving

DUBBELE DIENSTWONING behorend tot het stadion-complex en gesitueerd langs de Stadiongracht, waarbij de zuidgevels deels zijn geintegreerd met de kademuur; opgetrokken in baksteen op onregelmatige plattegrond met een tot twee bouwlagen onder een samenstel van met zwarte pannen gedekte schilddaken en steil lessenaarsdak aan de westzijde bij nr. 32, en van platte daken bij nr. 34, met op de noordoosthoek een smalle hoog opgemetselde schoorsteenpartij en een vierkante schoorsteen aan de zuidzijde bij het middenblok, dat aan de noordzijde door een verspringende muur wordt afgesloten.

Beide woningen hebben nog de oorspronkelijke door Wils gedetailleerde houten entreedeuren; bij nr. 32 bevindt de ingang zich in het door een overstekend schilddak overhuifde portiek in de noordelijke dwarsarm; nr. 34 heeft een uitgebouwd ingangsportaal onder licht overstekend luifeldak, waaronder horizontale bovenlichten aansluiten. Voorts heeft de dubbele dienstwoning - naast de bij monumentnummer 451647 genoemde kenmerken - een verticale vensterstrook in de oostgevel van het middenblok, dat aan de noordzijde een verticale tandlijst heeft tussen de twee aan twee geplaatste vensters, een uitgebouwd balkon boven de Stadiongracht aan de zuidzijde met rechts een teruggerooide reeks horizontale bovenlichten en bovenaan in het middenblok een bij de hoek omgezette reeks vensters met horizontale onderverdeling.

Waardering Dubbele dienstwoning van zakelijk-expressionistische architectuur en van belang als karakteristiek onderdeel van het stadion-complex.

N.B. De moderne aanbouwen aan de zuid- en noordwestzijde van nr. 32 zijn van de bescherming uitgesloten.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)