Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
451754
Complexnummer
451647 - Olympisch Stadion
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82959/132
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam AC 1314
Amsterdam AC 1417
Stadionplein 2, 1076 CM te Amsterdam

Omschrijving

NOORDELIJKE DIENSTWONING

Dienstgebouw behorend tot het stadion-complex en gesitueerd nabij de hoek van Stadionplein en Stadionweg, in oorsprong bestemd als hulppostkantoor bij de Olympische Spelen doch naderhand ingericht tot de NOORDELIJKE DIENSTWONING; opgetrokken in baksteen met een tot twee bouwlagen op onregelmatige plattegrond met in- en uitspringende cubische bouwvolumes onder samenstel van platte daken en een met zwarte pannen gedekt, steil lessenaarsdak aan de oostzijde. De zeer verschillend ingedeelde - en naderhand deels gewijzigde - gevels zijn alle voorzien van vensters met houten kozijnen, waaronder ook horizontale bovenlichten. Aan de zuidwestzijde op de verdieping een rechthoekige loggia; beneden wordt de noordgevel voortgezet in een afscheidingsmuur die haaks staat op de afsluitmuur van de entreepartij van het stadionterrein.

Waardering

Dienstgebouw van zakelijk-expressionistische architectuur en van belang als onderdeel van het Olympisch Stadion-complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 451647. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)