451647 - Olympisch Stadion
Amsterdam AC 1314
Bij Stadionplein 18, 1076 CM te Amsterdam

ENTREEPARTIJEN EN AFSLUITMUREN, ongenummerd tussen Stadionplein 18; 22; 24; 32-34.

Aan het Stadionplein gesitueerde ENTREEPARTIJEN, deels na herinrichting van het stadionterrein, bestaande uit in baksteen met eenvoudig siermetselwerk opgetrokken afscheidingsmuren met later aangebrachte hekken, waarbij de meest zuidelijke partij aansluit bij de dubbele dienstwoning en de meest noordelijke partij bij de noordelijke dienstwoning.

De centrale hoofdentree heeft aan de stadszijde aan weerszijden van de middenpoort twee reliefs, oorspronkelijk afkomstig van de Marathonpoort en kruislings ten opzichte van de vroegere situatie geplaatst, met thans aan de zuidzijde de gestileerde overwinningsgodin en aan de noordzijde de gestileerde Marathonloper.

Achter de meest zuidelijke afsluitmuren een reeks klokvormige buitenlampen, met afwisselend enkelvoudige en dubbele armaturen.

Waardering Entreepartijen, uitsluitend van belang vanwege de sculpturen bij de hoofdentree en als onderdeel van het Olympisch Stadion-complex.

N.B. 1. De overige aan- en bijgebouwen op het terrein worden van de bescherming uitgesloten.

N.B. 2. Hoewel sommige onderdelen thans technisch in minder goede staat verkeren, of van ondergeschikte waarde zijn ten opzichte van het oorspronkelijke hoofdgebouw, zijn zij toch wegens hun karakteristieke vormgeving en historisch-functionele relatie met het totale stadion-complex in het beschermingsvoorstel opgenomen.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D)