Oegstgeest B 3407
Rhijngeesterstraatweg 9, 2342 AN te Oegstgeest

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Witgepleisterd onderkelderd hoofdgebouw, bestaande uit een twee verdiepingen hoog rechthoekig middenblok onder met zwartgeglazuurde pannen gedekt schilddak met ruim overstek en twee lage zijvleugels met kwartcirkelvormige begrenzing aan de voor (oost-)zijde. Op de nokeinden van het schilddak een klokketorentje met pyramidevormige kap met ingezwenkte vlakken; het oostelijke torentje wordt bekroond door een ijzeren windvaan met vergulde vlag; in de westelijke klokketoren een luidbel met de inscriptie: Erven Alewijn Crombosch 1766.

Aan de westzijde van het huis zijn indeling en muurwerk van het oudere uit ca. 1720 daterende huis Overgeest nog deels bewaard.

Het huidige huis Rhijngeest is omstreeks 1840 in de toen nog vrij moderne 'Indische'-stijl opgetrokken, waarvan de tot aan de grond toe reikende en beglaasde en van luiken voorziene terras- en balkon-deuren op de beganegrond en eerste verdieping, het schilddak met ruim overstek, dat het onderliggende balkon deels tegen zon en regen beschut, en het ruime aan drie zijden van het hoofdgebouw omgaande balkon, typerende eigenschappen zijn.

Het balkon is voor het grootste deel op de zijvleugels gesitueerd en is van een houten balustrade voorzien, die bestaat uit brede rechthoekige vakken met balustervormige spijlen, afgewisseld met een smal vak, waarin een decoratieve vergulde gietijzeren balustervormige spijl.

Aan de voorzijde wordt het balkon door vier gietijzeren zuilen gestut, samengesteld uit enkele ronde banden waarin tien slanke gietijzeren spijlen; naast een dragende functie hebben deze zuilen, die met het balkon de voorgevel van een galerij voorzien, de functie van treillage.

Voor(oost-)gevel: vier tot de grond toe beglaasde van luiken voorziene terrasdeuren met vijftien-ruitsindeling door slanke roeden, met aan weerszijden een via een kwart-rondboog vooruitspringende een de noord- en zuidgevel omgaande zijvleugel, met aan de voorzijde een vensterkozijn met twee vensters met drie-ruitsindeling en centraal gelegen een schuifvenster met zes-ruitsindeling. Op de eerste verdieping aan deze zijde vier identieke deuren met luiken.

Noordgevel: centraal en terugliggend in de gevel een geheel beglaasde ingangspartij, bestaande uit een tot de grond toe reikend door roeden geleed raamwerk, die de glasruiten vierkant omlijsten, met centraal gelegen een tot de grond toe beglaasde dubbele deur met zes-ruitsindeling. Momenteel is ter hoogte van de loodlijn van de noordgevel een beglaasd raamwerk met dubbele beglaasde deur uit ca. 1900 aanwezig (wordt bij de thans in uitvoering zijnde restauratie verwijderd). Links van de ingangspartij een schuifvenster met zes-ruitsindeling met luiken; rechts twee schuifvensters met zes-ruitsindeling met luiken. Op de eerste verdieping haaks en centraal op het middenblok gesitueerd een uitbouw onder zadeldak met drie tot de grond toe beglaasde dubbele deuren met zes-ruitsindeling en in de topgevel een roosvenster met gietijzeren veelpasbogige roedenverdeling. Links in het middenblok een venster (nieuw) met luiken en rechts drie schuifvensters met zes-ruitsindeling.

Zuidgevel: centraal gelegen de vijfzijdige "wintertuin" onder schilddak met zeszijdig omgaande dakschilden. De geprofileerde houten daklijst wordt geschraagd door vier aan de galerij langs de voorgevel identieke ijzeren zuilen, die in de gevel van de "wintertuin" ter hoogte van de vier voorste hoeken zijn geplaatst. Aan de binnenzijde van de "wintertuin" zijn deze zuilen naderhand dichtgepleisterd, maar de oorspronkelijke glasruiten, die deze zuilen verticaal doorsnijden, zijn nog aanwezig. Deze combinatie van oorspronkelijk begroeide gietijzeren zuilen, waarin glasruiten, bracht een suggestieve relativering van de scheiding van de binnenruimte van de "wintertuin" en de aangrenzende tuinaanleg buiten teweeg. Aan de zuidelijke gevel van de "wintertuin" tot de grond toe beglaasde dubbele deuren met acht-ruitsindeling. Links van de "wintertuin" twee dubbele tot de grond toe beglaasde vier-ruitsdeuren met enkel-ruits bovenlicht en luiken, en rechts een dubbele tot de grond toe beglaasde deur met zes-ruitsindeling en luiken. Voor laatstgenoemde deur een veranda onder half schilddak met centraal een tot de grond toe beglaasde deur met zes-ruitsindeling, die aan weerszijden, aan de bovenzijde en aan de zijkanten door een rechthoekig raamwerk met ruitvormige roedenverdeling wordt omgeven.

Op de eerste verdieping boven de "wintertuin" een openslaand venster met vier-ruitsindeling met aan weerszijden een twee-ruitsvenster en met een bovenlicht met twee diagonale roeden en een verticale roede. Rechts een dubbele deur met luiken als aan de voorgevel; links een dubbele tot de grond toe beglaasde deur met zes-ruitsindeling en rechts hiervan een venster met zes-ruitsindeling, beide met luiken.

Westgevel: iets links uit het centrum van het middenblok een ingangspartij, bestaande uit een deur met bovenlicht, aan weerszijden door houten pilasters geflankeerd en door een kroonlijst afgesloten; links een zes-ruits schuifvenster met luiken en rechts twee hieraan identieke vensters met luiken. Op de eerste verdieping drie zes-ruits schuifvensters. In de zijvleugels een schuifvenster met zes-ruitsindeling en luiken en aan de linkerzijde op kelder-niveau een dubbel venster met diefijzers.

Interieur: aan de noordzijde een rechthoekige entree met marmeren vloer met hardstenen bruin stermotief in het centrum, met aan weerszijden twee dubbele paneeldeuren. In de aan de zuidzijde van de entree gelegen corridor een ovale galerij op de eerste verdieping met houten balustervormige spijlen met identiek balustervormige stijlen, die tot het stuc-plafond reiken en aldaar in stuc van een geprofileerde lijst zijn voorzien.

In de keuken (noord-westzijde) tegen de oostwand een grote ijzeren ontluchtingskap uit ca. 1840.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats