Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
451915
Complexnummer
451892 - Rhijngeest
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82940/43
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Oegstgeest B 3407
Bij Rhijngeesterstraatweg 9, 2342 AN te Oegstgeest

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de 18e-eeuwse formele parkaanleg op Rhijngeest zijn nog enkele sporen bewaard gebleven. Aan de zuidzijde van het complex van het koetshuis annex koetsierswoning en paardestal de rechthoekige voormalige moestuin met moestuinmuur en tussen deze muur en het genoemde complex staan naast elkaar enkele geknotte linden, die uit deze tijd dateren evenals enkele linden aan de voor(oost-)zijde van het huis; deze linden werden omstreeks 1840, toen op Rhijngeest een park in landschapsstijl werd aangelegd, gespaard en vervullen in de compositie van de aanleg als solitairen een rol.

De aanleg in landschapsstijl op Rhijngeest bestaat aan de voorzijde van het huis uit een open ruimte met enkele solitairen (beuk, eik, plataan, linde), doorsneden door een oprit met slingerend verloop, die aan weerszijden wordt geflankeerd door bospartijen met beuk en eik en met heesters (hulst, taxus, rhododendrons). In de zuidelijke bospartij een kleine vijver in landschapsstijl. Aan de westzijde van het huis bevindt zich een grote vijver in landschapsstijl met vijverarmen met slingerend verloop, die een bospartij (eik, beuk, rhododendrons) met slingerpaden omsluiten.

Welke tuinarchitect het park in landschapsstijl op Rhijngeest heeft aangelegd is onbekend.

Omstreeks 1925 werd aan de Rhijngeesterstraatweg in het park een zeszijdig houten prieel geplaatst, dat in visueel opzicht een markant tuinsieraad aan de zuidoosthoek van de historische aanleg vormt.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 451892. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg