Oegstgeest B 3407
Rhijngeesterstraatweg 9 A, 2342 AN te Oegstgeest
Rhijngeesterstraatweg 9 B, 2342 AN te Oegstgeest

Omschrijving

KOETSHUIS ANNEX KOETSIERSWONING EN PAARDESTAL. Voormalig onlangs (1987-1988) gerestaureerd een verdieping hoog koetshuis annex koetsierswoning en paardestal uit ca. 1720, op rechthoekig grondplan, in rode baksteen opgetrokken en onder een met grijze pannen gedekt omgaand schilddak. De door het schilddak omsloten ruimte is bij de restauratie in verband met lekkages van een plat dak voorzien.

Noord- en zuidgevel zijn in drie traveeën geleed met aan linkerzijde een deur met negen-ruits bovenlicht en rechts hiervan een schuifvenster met vijftien-ruitsindeling, en aan de rechterzijde een identieke deur met bovenlicht en links hiervan een identiek schuifvenster. Boven de schuifvensters een dakkapel met zes-ruitsindeling. Centraal aan de noordgevel een dubbele deur met dubbel zes-ruits bovenlicht, waarachter het rechthoekige koetshuis, dat zich over de gehele breedte van het complex uitstrekt. Aan de zuidzijde was oorspronkelijk eveneens een dubbele deur aanwezig, maar deze is in de loop van deze eeuw dichtgemetseld. Wel is het vier en twintig-ruits bovenlicht bewaard gebleven.

Westgevel: drie schuifvensters met vijftien-ruitsindeling, waarbij direct boven het centraal gelegen venster een boven de goot doorgetrokken deels als dakkapel uitgebouwd raamwerk, waarin oorspronkelijk waarschijnlijk een luik bevestigd was en waarin tijdens de restauratie een dubbel openslaand venster met vier en twintig-ruitsindeling is geplaatst.

Oostgevel: drie schuifvensters met vijftien-ruitsindeling.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)