452457 - Boerderijcomplex
Hardegarijp H 1316
Nieuwlandsweg 12, 9256 XB te Ryptsjerk

Omschrijving

Uit roodbruine handvormsteen opgetrokken KOP- ROMPBOERDERIJTJE dat, getuige de ingekraste tekst boven de deur in de voorgevel, in 1860 door een zekere H.D.V. is gebouwd. De kop wordt gedekt door een rieten zadeldak met vorstpannen; topschoorsteen; staafankers.De gedeeltelijk vernieuwde voorgevel heeft twee zesruitsvensters, de top twee vierruitsvensters; de zuidgevel een T-venster met drieruits bovenlicht en luiken; de noordgevel is blind. Het schuurgedeelte wordt gedekt door een rieten wolfdak met uileborden. In de voorgevel bevindt zich een opgeklampte deur naar het woon- en bedrijfsgedeelte, met links daarvan een stalvenster met bovenlicht en rechts een schuifvenster met negenruits onderraam en zesruits bovenlicht. Alle vensters en deuren worden afgesloten door halfsteens rollagen. De zijgevels hebben kleine rondboogstalvensters, de noordgevel heeft bovendien een tweeruits keldervenster waarvan de rechter helft is voorzien van diefijzers en een houten luik. De achtergevel heeft een tot aan het dakschild doorlopende (vernieuwde) dubbele deeldeur en een vierruits ven- ster. Een opgeklampte deur met zijlicht geeft toegang tot de stal. Geheel rechts hangt een houten kippetrapje naar het (nieuwe) kippenhok dat tegen de zuidgevel van de schuur is aangebouwd. Het INTERIEUR van de boerderij verkeert in vrijwel ongeschonden staat en heeft nog de oorspronkelijke eenvoudige kasten- en bedstedewand. Ook de indeling en het interieur van het schuurgedeelte zijn nog oorspronkelijk. Waardering

Kop-rompboerderijtje met nagenoeg oorspronkelijke inrichting van woon- en bedrijfsgedeelte van cultuur- , architectuurhistorisch en typologisch belang wegens

- de vrij hoge mate van gaafheid

- de regionale zeldzaamheid