452457 - Boerderijcomplex
Hardegarijp H 1316
Bij Nieuwlandsweg 12, 9256 XB te Ryptsjerk

Omschrijving

BLOKSCHUUR uit omstreeks 1917 deels uit hout (hooiberging), deels uit bruinrode baksteen (veestalling) opgetrokken en gedekt door een met rode Hollandse pannen belegd schilddak dat aan twee zijden is doorgetrokken. Op de nok met uileborden een windvaan in de vorm van een paard. Langs de zuid- en westgevel van de schuur loopt een mastgoot op houten beugels. De zuidgevel heeft vier getoogde gietijzeren drieruitsstalvensters boven evenzoveel rechthoekige voederluiken. Vlak onder de goot in de westgevel bevinden zich drie rechtgesloten gietijzeren zesruitsstalvenstertjes en een opgeklampte deur met een vierruitsvenster. De oost- en noordgevel hebben even- eens opgeklampte deuren met zijlichten.

Waardering

Blokschuur met hooiberging en veestalling van cultuur-, architectuur historisch en typologisch belang wegens

- de vrij hoge mate van gaafheid

- de regionale zeldzaamheid