's-Gravenhage AR 554
's-Gravenhage AR 555
Zuidwerflaan 15, 2594 CX te 's-Gravenhage
Van Hoeylaan 20, 2594 CR te 's-Gravenhage

Inleiding.

Vrijliggend bouwblok bestaande uit twee geschakelde herenhuizen gebouwd op een complexe plattegrond, gesitueerd aan een rechthoekig plein aan de Zuidwerflaan en de Van Hoeylaan. J.J.Brandes ontwierp het bouwblok rond 1927 in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Rondom de villa's is een groenstrook; de lage tuinmuurtjes vormen de begrenzing met de straat.

Omschrijving.

Twee geschakelde herenhuizen die onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de rechthoekige kruising liggen, bestaan uit twee bouwlagen onder platte daken. Kenmerkend voor de hier uitgevoerde rode baksteenarchitectuur is onder meer de kubistische opzet van in elkaar grijpende bouwdelen, verspringende gevelvlakken, de ritmische herhaling van de schoorstenen, de toepassing van overdekte balkons, erkers en terassen, pergola's en lage tuinmuren, de overheersende horizontaliteit in de vorm van betonnen lateien, dorpels, afdekplaten en luifels en het aansmeren van horizontale baksteen met zwarte teer. De tuinmuren en de pergola's vormen een wezenlijk onderdeel van de architectuur waarmee de geleidelijke overgang van binnen naar buiten wordt geaccentueerd. De vensters van no.15 zijn van staal; die van 20 van aluminium.

Waardering.

Twee geschakelde herenhuizen in een architectonisch ontwerp met ommuring en pergola's van architectuurhistorische waarde als een van de zuiverste voorbeelden van de Nieuwe Haagse School. Van belang binnen het oeuvre van de architect J.J.Brandes. Een toegevoegde waarde is de unieke stedebouwkundige situering van de objecten in een hoek van 45 graden aan een kruising.

Brandes, J.J. ; Conversie MRS