's-Gravenhage X 5884
's-Gravenhage X 3835
Van Soutelandelaan 141, 2597 EX te 's-Gravenhage

Inleiding.

Vrijstaande witte villa, omgeven door een tuin, met uitgebouwde garage, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid in l937-l938 naar ontwerp van J.B. van Loghem voor J.J. Hartog, directeur van de Haagse fabriek voor kantoormaterialen N.V. Esveha.

Omschrijving.

Villa, bestaande uit drie bouwlagen met plat dak, op ongeveer vierkante plattegrond. De zuid-oostelijke hoekpartij is over twee bouwlagen afgerond zodat een dakterras ontstaat, aan twee zijden omgeven door de terugspringende, L-vormige bovenste verdieping. Aan de zijde van de Van Soutelandelaan manifesteert de villa zich als een hoog, vierkant bouwblok met vensters van verschillende afmetingen en vorm, schijnbaar willekeurig in de gevelvlakken aangebracht. Aan de tuinzijde zijn de vensters breed. Aan de zuidgevel is tegen de grote woonkamer een serre met balkon aangebouwd; op de noord-oosthoek is een laag bouwblok met bijkeuken en - later vergrote - garage aangebouwd.

De villa is gebouwd in gewapend beton met witgestucte gevels op een zwarte plint van donker gevoegde, gekamde mangaansteen. De ramen zijn volgens het ontwerp in aluminium uitgevoerd. De ingang in de voorgevel bezit een luifel. In de noordgevel is een rond venster dat het trappehuis verlicht.

Het interieur wordt op de beganegrond voor 3/4 in beslag genomen door de grote woon-eetkamer met een breed venster in de gebogen wand op de zuid-oosthoek. Aan de noordzijde bevinden zich entreehal, trap en keuken. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en op de terugliggende tweede verdieping twee slaapkamers, die in een L-vorm het grote dakterras omgeven.

De tuin wordt omsloten door een ijzeren hek met gemetselde hekposten bij de inritten.

Waardering.

De villa is vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving, zowel wat het exterieur als wat het interieur betreft, een gaaf en representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen in de periode l920-l940. Als zodanig is zij van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. Essentieel voor dit werk uit de laatste periode van Van Loghem is de functionele ordening van de vertrekken in een diagonale as, waarbij het voornaamste vertrek, de woon-eetkamer, door middel van een gebogen wand met veel glas op de tuin en de zon is gericht.

Loghem, J.B. van. ; Conversie MRS