's-Gravenhage V 3654
Nieuwe Parklaan 90, 2587 BV te 's-Gravenhage

Inleiding.

Vrijgelegen protestants kerkgebouw uit 1915-1916 naar ontwerp van W.Ch. Kuijper gebouwd op kruisvormige plattegrond in neo-romaanse stijl met invloeden uit het werk van K.P.C. de Bazel en H.P. Berlage.

Omschrijving.

De kerk heeft een kruisvormige plattegrond met ondiepe kruisarmen en op het snijpunt van de met leien gedekte zadeldaken een meerhoekig koepeltorentje. Het bouwwerk is in baksteen opgetrokken; natuursteen is onder meer toegepast bij de dragers van de arcaden en de traceringen van de rondboogvensters. De puntgevel aan de Nieuwe Parklaan wordt geflankeerd door twee slanke torens. In de voet van deze torens zijn portieken met rondboogopeningen. Bovenin de torens strak vormgegeven galmgaten. Beide torens worden beëindigd door een achtkantige koepel, geflankeerd door vier eveneens achtkantige kleine koepeltjes. In de rechter toren is onder de nis een klok met tegelwerk en wijzerplaten; de linker toren heeft op dezelfde hoogte tegelwerkdecoraties in een vierkante omkadering. Drie van de vier puntgevels van de kruisarmen bezitten rondboogvensters en gesloten galerijen met arcaden die voorzien zijn van glas. De arcade die aan de Nieuwe Parklaan ligt is geopend.

Het grotendeels nog oorspronkelijke interieur wordt overkluisd door grote houten tongewelven, gedragen door hoekpijlers. De wanden zijn lichtgeel gepleisterd met toepassing van schoon metselwerk als afwisseling bij de hoekpijlers. In drie van de vier wanden zijn rondboogvensters met glas-in-lood ramen en houten galerijen op verdiepingsniveau. Aan een zijde is een gemetselde stenen tribune waarop het orgel in houten kas met versieringen uit de bouwtijd. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Voor deze tribune is de preekstoel op zandstenen onderbouw met pijlers, voorzien van gebeeldhouwde kapitelen. Aan weerszijden van de preekstoel in schoon metselwerk uitgevoerde arcaden bestaande uit drie rondbogen. De kerk bezit voorts koperen kronen, versierd in dezelfde stijl als het kerkmeubilair.

Waardering.

Kerkgebouw met inventaris architectuurhistorisch van belang als representatief en zeldzaam voorbeeld van neo-romaans met invloeden van De Bazel en Berlage. Typologisch is het gebouw van betekenis omdat weinig protestantse kerken uit deze periode in hun oorspronkelijke vorm en inrichting bewaard zijn gebleven. Een toegevoegde waarde is de markante stedebouwkundige situering op de hoek van de Nieuwe Duinweg en de Nieuwe Parklaan.

Romaans

Kuijpers, W.Ch. ; Conversie MRS