Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
452749
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82984/142
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage AF 35
Seinpostduin 22, 2586 EG te 's-Gravenhage
Seinpostduin 23, 2586 EG te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Vrij gesitueerd pension uit circa 1885 op rechthoekige plattegrond, gebouwd in neo-renaissance met kenmerken van de chaletstijl. Aan de straatzijde begrenst een moderne bakstenen tuinmuur het perceel.

Omschrijving.

Het acht traveeën brede pension telt twee bouwlagen en heeft een zolderverdieping in een met shingles gedekt afgeknot schilddak. In de kap zijn drie dakkapellen met frontonbekroningen. De gevels zijn in schoon metselwerk opgetrokken met gepleisterde sierbanden en worden afgesloten door een geprofileerde gecorniste houten kroonlijst. Aan de voorzijde is het linker deel driezijdig naar voren uitgebouwd. Over de volle breedte van de voorgevel is op de parterre en de eerste verdieping een open houten veranda in de trant van de chaletstijl. De dragers van de veranda's zijn houten pijlertjes. De lijsten van beide veranda's zijn versierd met rijk gesneden ornamenten. De borstwering van de veranda op de eerste verdieping is van hout en opengewerkt.

Waardering.

Pand van cultuurhistorische en typologische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een op een duin gesitueerd pension van rond de eeuwwisseling in de badplaats Scheveningen. Tevens van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van neo-renaissance architectuur met kenmerken uit de chaletstijl.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver