's-Gravenhage AK 8826
Hogeweg 2, 2585 JD te 's-Gravenhage

Inleiding.

Helft van een rug-aan-rug gebouwde dubbele villa uit 1893 in neo-renaissance, ontworpen door P.F.W. Mouton. De villa wordt omgeven door een tuin. Een nieuw tuinhek op gemetselde voet vormt de begrenzing met de straat.

Omschrijving.

Villa bestaande uit twee bouwlagen onder een met shingles gedekt afgeknot schilddak. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en vertonen de voor neo-renaissance kenmerkende horizontale gepleisterde banden, negblokken, zware dakgootklossen, pinakels, diamantkoppen en voluten. De vensters hebben houten kozijnen. De gevel aan de Hogeweg heeft een vooruitspringende middenpartij met rijk gedecoreerde puntgevel. In het boogveld van het middenvenster op de verdieping is geschilderd lofwerk aangebracht met de naam van de villa. Links van de risaliet is een houten serre waarboven een balustrade met gesneden balusters. Tegen de rechtergevel is een uitspringende travee met ingangspartij.

Waardering.

Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van neo-renaissance. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf.

Mouton, P.F.W. ; Conversie MRS