's-Gravenhage AK 7167
Hogeweg 16, 2585 JD te 's-Gravenhage

Inleiding.

Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1891-1892 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van de architect H. van Jaarsveld. Een grote voortuin met ijzeren hek op gemetselde voet vormt de begrenzing met de straat. De villa vroeger Dennenoord genaamd, is gebouwd in opdracht van W.J.H. Furnee, bankier van koning Willem III. In 1923 was het eigendom van R. Brenninkmeyer.

NB. De bescherming is gericht op bescherming van het in- en uitwendige van het oorspronkelijke deel van het huis. De latere aanbouwen aan de achterzijde zijn van bescherming uitgesloten.

Omschrijving.

Het pand telt twee bouwlagen onder een met leien en zink gedekte mansardekap. Aan de achterzijde is een souterrain. De bakstenen gevels zijn voorzien van een bepleistering; op de begane grond gebosseerd; op de verdieping met sierbanden. De linkerhelft van de villa is aan de voorzijde driezijdig uitgebouwd met drie vensterassen als hoekpaviljoen en heeft tegen de parterre een gietijzeren veranda met rijk ornament, waarop een balkon met gietijzeren ballustrade.

Het rechterdeel van de voorzijde is een vensteras breed. In het dak zijn dakkapellen met frontons en voluten. In de vensterassen van het hoekpaviljoen zijn houten openslaande deuren; in de linkeras grote glas-in-lood ramen. De vensters in de verdieping dragen kroonlijsten op consoles. De houten gecorniste kroonlijst die de gevel beëindigd wordt door voluutconsoles gedragen. In 1928 vond aan de achterzijde een verbouwing plaats waarbij de serre werd gewijzigd in een gemetselde wand met raamkozijnen. In de jaren zeventig en tachtig zijn aan de achterzijde uitbreidingen en verbouwingen uitgevoerd. Het interieur bezit onder meer kamers met stucplafonds, schoorsteenmantels en betimmeringen uit de bouwtijd.

Waardering.

Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf.

Jaarsveld, H. van ; Conversie MRS