Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
452756
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82984/55
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage AK 9637
Parkweg 5, 2585 JG te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op gemetselde voet. Het herenhuis op samengestelde plattegrond in chaletarchitectuur is ontworpen door architect P.J.W. Andreoli.

Omschrijving.

Het herenhuis bestaat uit parterre en verdieping onder een met shingles gedekte samengestelde kap. De bakstenen gevel aan de Parkweg met hardstenen plint heeft gepleisterde sierbanden. De hoektravee is risalerend uitgevoerd en wordt beëindigd door een puntgevel met een versierde windveer tegen het uitstekende chaletvormig beëindigende dak. Op de eerste een tweede verdieping zijn balkons met houten balustraden. Naar binnen draaiende deuren bieden toegang tot de balkons. Het teruggelegen linker deel van de gevel heeft op de begane grond een overdekt terras en op de eerste verdieping een overdekt balkon. In het dak is een dakkappel met overstekende kleine kap, beëindigd met een piron. Tegen de gepleisterde korte gevel aan de rechterkant is een open ingangsportaal, waarboven een houten erker afgesloten door een puntgevel. De houten dakranden gedragen door korbelen steken over en zijn van rijk houtsnijwerk voorzien.

Waardering.

Herenhuis met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van betekenis als waardevol voorbeeld van een op de chaletstijl geinspireerd herenhuis. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1889
1889
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Andreoli, P.J.W. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur