's-Gravenhage AK 8617
Parkweg 12, 2585 JK te 's-Gravenhage

Inleiding.

Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in neo-renaissance naar ontwerp van G.J. Kurvers. Het oorspronkelijke tuinhek op gemetselde voet is ten dele bewaard.

Omschrijving.

Herenhuis bestaande uit twee bouwlagen onder een met shingles gedekt afgeknot schilddak. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en worden verlevendigd door gepleisterde horizontale banden, blokken in de ontlastingsbogen en gepleisterde ornamentiek. De gevel aan de Parkweg heeft een breedte van twee vensterassen waarvan de rechter risalerend is uitgevoerd. De risaliet heeft op de begane grond een houten rechthoekige serre met stenen borstwering en een dubbele deur geflankeerd door twee ramen met bovenlichten voorzien van getoogde roeden. Op de eerste verdieping een balkon met houten ballustrade. Boven de openslaande deur van het balkon wordt de dakgootlijst doorbroken door een gemetselde dakkapel met hardstenen voluten en geprofileerd hoofdgestel. De teruggelegen linker as van de voorgevel heeft op de begane grond een open portiek met twee geblokte zuilen. Hier is tevens de ingang. Boven de ingangspartij is een schuifvenster. In de kapverdieping is een kleine dakkapel met tentdak.

Waardering.

Herenhuis met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van betekenis als waardevol voorbeeld van neo-renaissance architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf.

Kurvers, G.J. ; Conversie MRS