Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
452765
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Villa Olanda
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 1993
Kadaster deel/nr: 
10451/41
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Gravenhage
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Gravenhage
X-Y coördinaat: 
79441 - 457524

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Villa met het karakter van een landhuis, waarvan de bouw begon in l886 naar het ontwerp van de architect A. van Ameyden van der Duym. Het in Italianiserende neo-renaissancestijl opgetrokken, vrijstaande pand is omgeven door een tuin, die aan de straatzijde wordt afgesloten door een monumentaal hekwerk. De villa is gebouwd in opdracht van Edmund van Hoboken, heer van Rhoon, Pendrecht en Baarland, schoonzoon van de stichter van het Van Stolkpark, Abraham van Stolk.

Omschrijving.

De villa "Olanda" beslaat een ongeveer vierkante plattegrond en bestaat uit een souterrain, beletage en hoge verdieping, waarboven een kapverdieping in het afgeknotte, omlopende schilddak dat met leien is gedekt. De breedte van het pand bedraagt zeven vensterassen. De middelste drie traveeën van de voorgevel zijn als risaliet behandeld en ook de middelste travee van de beide zijgevels is als risaliet opgevat. Elk van de risalieten draagt een paviljoenvormig schilddak dat hoger is dan het hoofddak en een versierde dakkapel met fronton bezit. Het souterrain is als sokkelgeleding bekleed met zwaar bossagewerk in hardsteen. Voor het overige wordt het bakstenen muurwerk verlevendigd door gepleisterde banden en hoekblokken. De vensters bezitten T-vormige stolpramen. Het souterrain is voor de façade uitgebouwd en bezit, boven zijn gebosseerde gevels met hun rondboogvensters, een bordes met natuurstenen balustrade ter weerszijden van de bordestrap. De middenrisaliet van de voorgevel is opengewerkt: op de beletage als portiek met hoekpijlers en Toscaanse zuilen die een hoofdgestel met in het fries trigliefen en metopen dragen, en op de verdieping als loggia met geprofileerde rondbogen op muurpijlers en zuilen van de Composiete Orde. De vensters van de voorgevel dragen kroonlijsten op consoles, op de verdieping bovendien gebroken frontons met granaatappels. De risaliet tegen de linker zijgevel heeft in de verdieping een tweelichtsvenster met een zwaar, gedecoreerd hoofdgestel en fronton. Naast deze risaliet bevindt zich de portaaluitbouw van de hoofdingang, met boven het hoofdgestel een balustrade.

Het interieur is grotendeels in de authentieke, rijke uitvoering bewaard gebleven (sommige onderdelen in l974 bij de restauratie in de oorspronkelijke vorm teruggebracht). Het omvat onder meer de vestibule met rijk stucplafond in neo Lodewijk XVI-stijl en tegen de wanden gecanneleerde pilasters van de Composiete Orde; de hal met marmeren lambrizering en vloer, stucplafond en deuromlijstingen, wandpanelen en paneeldeuren; een mahoniehouten trap met balusterleuning en rijk gesneden trappaal in neo Lodewijk XV-trant en op de beletage zalen en kamers met betimmeringen, marmeren schoorsteenmantels en stucplafonds, alles in eclectische stijlvormen. Het tuinhek aan de straatzijde bestaat uit een ijzeren hekwerk op gemetselde en gecementeerde voet, met natuurstenen hekpijlers gedekt door frontons, en inrijhekken met siersmeedwerk.

Waardering.

De villa "Olanda" met tuinhek is van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Het is architectuurhistorisch van belang als groots opgezet en rijk uitgevoerd voorbeeld van representatieve landhuisarchitectuur in neo-renaissancestijl. Zowel het exterieur als het eclectische interieur zijn grotendeels in de oorspronkelijke vorm bewaard gebleven; hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVan Stolkweg232585 JMVan Stolkpark's-Gravenhage

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-GravenhageAK7547

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18861886exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Ameijden van Duijm, A. van ; Conversie MRSarchitect / bouwkundige / constructeur