's-Gravenhage AK 64
Van Stolkweg 24, 2585 JR te 's-Gravenhage

Inleiding.

Villa in eclectische stijl, gebouwd in l88l-l882 naar ontwerp van W.B. van Liefland. Het op een L-vormige plattegrond opgetrokken pand is omgeven door een tuin.

Omschrijving.

De vrijstaande villa bestaat uit een parterre, een hoge verdieping en een kapverdieping in het samengestelde mansardedak, dat met leien is gedekt. De gevels vertonen een beschilderde en, aan de voorzijde gebosseerde bepleistering. Het linker gedeelte, ter breedte van twee vensterassen, springt naar voren; het terugliggende rechter deel, een travee breed, is op de begane grond naar voren uitgebouwd en wordt gedekt door een hoog tentdak. De voordeur met panelen en siertraliewerk bevindt zich in een uitbouw tegen de rechter zijgevel. Tegen de voorgevel van het linker gedeelte bevindt zich een uit 1911 daterende driezijdig uitgebouwde, houten veranda met houten balustrades en balkon. Tegen de linker zijgevel een moderne, lage uitbouw. Het linker deel van de voorgevel vertoont tegen de verdieping vlakke pilasters waarboven de kroonlijst van het hoofdgestel is gekornist. De verdieping bezit rondboogvensters met geprofileerde houten omlijstingen op imposten en met maskersluitstenen. De vensters in de terugliggende travee zijn driedelig uitgevoerd; om de hoek in de zijgevel een verdiepingsvenster als in de voorgevel van het linker deel. In de kap van het linker deel is een dakkapel met twee rondboogvensters en een gebogen fronton; voor het tentdak van het teruggelegen rechter deel van de voorgevel staat een opzetstuk met blinde oculus en gebogen fronton.

Waardering.

Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf.

Liefland, W.B. van ; Conversie MRS