Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
452768
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82985/168
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage AK 6222
Van Stolkweg 30, 2585 JR te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Villa in chaletstijl, gebouwd in l882 naar ontwerp van I.F. Boers, op L-vormige plattegrond. Het pand staat vrij en is door een tuin omgeven. De tuin wordt aan de straatzijde afgesloten door een gietijzeren tuinhek op gemetselde voet.

Omschrijving.

Villa bestaande uit parterre en hoge verdieping, twee vensterassen breed, waarvan de rechter terugspringt en een plat dak bezit. Het linker gedeelte wordt gedekt door een zadeldak met leien en zink, een geschulpte gootlijst en aan de voorzijde een chaletvormig overstek met windveer, korbelen en rijk snijwerk. De ingang bevindt zich in een uitbouw onder een lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel en bevat de voordeur en glas-in-lood uit de jaren twintig. Het pand bezit aan voor- en achtergevel houten serres met balkons, voorzien van gietijzeren balusterhekken. Tegen de voorgevel van de linker travee bevindt zich een houten balkon met houten balustrade, op voluutconsoles. De gevels worden verlevendigd door gepleisterde banden en blokken. Onder de windveer van de voorgevel is een cartouche in neorenaissance-omlijsting aangebracht. De vensters bezitten stolpramen van hout. In de linker zijgevel zijn in de parterre getoogde vensters, de verdieping bevat slechts een oculus.

Waardering.

Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van chaletstijl. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1882
1882
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Boers, I.F. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur