's-Gravenhage AK 11594
Prof. P. S. Gerbrandyweg 2, 2584 CB te 's-Gravenhage

Inleiding.

Vrijstaand, door een tuin omgeven, herenhuis, gebouwd in l892 in sobere eclectische trant naar ontwerp van A.L. van der Spil. De tuin wordt aan de straatzijde afgesloten door een gietijzeren tuinhek. Het op de hoek van de Professor Gerbrandyweg en de Duinweg gesitueerde pand wordt aan de achterzijde begrensd door de Scheveningse Bosjes.

Omschrijving.

Het bakstenen, witgesausde huis beslaat een ongeveer vierkante plattegrond, omvat een parterre en verdieping met omlopend, afgeknot schilddak en is twee vensterassen breed. De rechter vensteras springt aan de voorzijde naar voren en bezit een dakterras met houten hek. De deur in de voorgevel vertoont gietijzeren siertraliewerk. De stolpramen in de vensters zijn deels vervangen door ramen in een modern materiaal. De gevels worden afgesloten door een omlopend hoofdgestel van hout. In het schilddak bevinden zich dakkapellen met getoogde vensters. Tegen de voorgevel en de linker zijgevel bezit het pand houten veranda's met balkons en gietijzeren hekken. De rechter zijgevel en de achtergevel zijn grotendeels blind.

Waardering.

Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van de sober uitgevoerde eclectische stijl. De markante ligging op een hoek aan de rand van de Scheveningse Bosjes is een belangrijk stedebouwkundig gegeven.

Spil, A.L. van der ; Conversie MRS