Utrecht A 3552
Utrecht A 2023
Utrecht A 3553
Neude 35, 3512 AG te Utrecht
Neude 35 BS, 3512 AG te Utrecht

Omschrijving

1. Ten dele onderkelderd, in oorsprong 17e-eeuws pand met twee bouwlagen onder rood pannen schilddak dat boven de tot lijstgevel verbouwde oorspronkelijk trapgevel is afgewolfd. De voorgevel bevat zowel links als in het midden deuren, rechts de van luiken voorziene kelder-ingang en twee 16-ruits-vensters; de houten pui wordt afgesloten door een in 1907 als reconstructie aangebrachte luifel, waarboven een zestal vensters met roedenverdeling tussen gebeeldhouwde consoles die de rijk gesneden puibalk dragen; op de verdieping drie T-vensters en op de kapverdieping twee T-vensters, voorts diverse muurankers. Zowel op de luifel als op de puibalk is het opschrift "Ao. 1606 tapperij "de Luifel"" aangebracht.

Aan de achterzijde een gedeeltelijk gewijzigde lijstgevel.

Inwendig resteren van de oorspronkelijke constructie de tongewelfde kelder, de insteek en een enkelvoudige balklaag.

Diep pand met voor de verschillende bouwperioden kenmerkende bouwhistorische details en als zodanig van architectuur- en bouwhistorisch belang.

2. In oorsprong uit de 13e eeuw daterend torenvormig huis, doch in huidig aanzien vooral door de 17e-eeuwse verbouwing tot graanpakhuis bepaald pand, bestaande uit vier bouwlagen onder pannen zadeldak met schild aan de achterzijde.

De van vlechtingen en vlieringvenster voorziene tuitgevel aan de voorzijde heeft verder per bouwlaag twee vensters - evenals de linkerzijgevel - en rechts de ingang.

De rechterzijgevel is geheel blind, terwijl de achtergevel bouwsporen van dichtgezette doorgangen naar een verdwenen bescheidener aanbouw bevat.

Van de inwendige constructie resteren de bouwsporen van de oorspronkelijke opzet met een enkelvoudige balklaag op de beganegrond en samengestelde balklagen met korbelen en muurstijlen op de verdiepingen.

Torenvormig pand van middeleeuwse oorsprong met diverse bouwhistorische details, als representant van de Utrechtse woontorens van architectuur- , cultuur- en bouwhistorisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis