454178 - Wijk bij Duurstede
Wijk bij Duurstede B 2414
Wijk bij Duurstede B 2433
Wijk bij Duurstede B 2434
Wijk bij Duurstede B 2415
Langs de Wal 6, 3961 AB te Wijk bij Duurstede

Omschrijving

KASTEELPOORT. Rode bakstenen kasteelpoort, ook wel Hoenderpoort genaamd, die in de 18e eeuw aan de NO-zijde van het omgrachte terrein ter vervanging van een oudere hier gelegen poort werd geplaatst. De poort bestaat uit twee rode bakstenen door een geprofileerde natuurstenen plaat afgedekte blokpijlers op geprofileerd hardstenen voetstuk. De pijlers worden door een ijzeren lantaarn bekroond.

Aan weerszijden van de pijlers twee zich voluutvormig verjongende vleugelmuren. De linker muur gaat haaks om in een rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde muur, die na ca. 25 meter via een flauwe hoek naar links verloopt en die onderbroken wordt door een aan weerszijden door blokpijlers geflankeerde houten poort van recente datum. Aan de linkerzijde van deze poort strekt de muur zich uit tot de schuur van het perceel Langs de Wal nr. 10. De rechter vleugelmuur gaat in een flauwe hoek om in een door een ezelsrug bekroonde muur uit ca. 1900, die tot het perceel Langs de Wal nr. 4 reikt. Ter hoogte van de Driesprong Langs de Wal - Mazijk is een gedeelte van deze muur onlangs vernieuwd.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen