Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
454312
Complexnummer
454178 - Wijk bij Duurstede
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82833/116
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Wijk bij Duurstede B 2414
Wijk bij Duurstede B 1848
Bij Langs de Wal 6, 3961 AB te Wijk bij Duurstede

Omschrijving

BRUG BIJ KASTEELPOORT. Rode bakstenen over de buitengracht gelegen 18e-eeuwse rondboogbrug, die in het verlengde van de kasteelpoort is gesitueerd. De brug is voorzien van een smeedijzeren spijlen-balustrade uit ca. 1900, die door een rechthoekig vak met sierlijke ruiten en voluten wordt afgesloten.

De balustrade is geplaatst tussen bakstenen blokpijlers, die door een hardstenen geprofileerde plaat worden afgedekt. De aan de parkzijde gelegen pijlers worden onderaan de buitenzijden door een steunbeer gestut, die tevens de wal van het kasteelterrein naar de buitengracht keert.

Via twee bakstenen door een ezelsrug bekroonde borstweringen staat de brug in verbinding met de kasteelpoort. Deze borstweringen keren tevens de oprit naar het lager buitengrachts gelegen gedeelte van het kasteelterrein (thans neo-formele buxus-tuin en moestuin). Aan de NW-zijde wordt de noordwestelijke borstwering door steunberen gestut.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 454178. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen