Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
454480
Complexnummer
454479 - Vesting Muiden
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82746/39
Kadastrale aanduiding
Muiden B 2430
Muiden B 2431
Muiden B 335
Ten noordnoordoosten van de stad

Omschrijving

Segment van verdedigingswerk vesting Muiden, deel uitmakend van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het werk bestaat uit een aanleg van aardwerken, grachten en bijbehorende bebouwing en objecten zoals hierna genoemd.

De aanleg is het noordnoordoostelijk deel van de vesting Muiden. De aanleg omvat een vijftal bastions met tussenliggende courtines, de natte gracht rond het Muiderslot inclusief de ophaalbrug en een natte gracht noordelijk en oostelijk van de vijf bastions.

Op bastion I bevinden zich een gemetselde poterne en een gemetselde sluisbeer met waterinlaat. Op het bastion II bevindt zich een grondgedekte flankkazemat/bomvrij gebouw. Op het punt waar de courtine tussen de bastions I en II aansluit op bastion II ligt een gemetselde poterne. Deze geeft toegang tot de flankkazemat. In het midden van de courtine tussen de bastions III en IV is een gemetselde coupure gelegen. In de courtine tussen de bastions IV en V is een gemetselde coupure gelegen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 454479. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling