Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
455391
Complexnummer
455169 - Gebroek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82660/130
Kadastrale aanduiding
Beek F 4679
Geverik, Pomphuisje Kasteel Genbroekstraat

Omschrijving

POMPHUISJE MET WATERPOMP. Stenen rechthoekig pomphuisje ten zuidoosten van de grote vijver in landschapsstijl aan de Keutelbeek, dat omstreeks 1925 deels werd vernieuwd voor de installatie van een nieuwe ijzeren mechanische waterpomp, een zogenaamde Belier Hydraulique Bollee. Wellicht betreft het een zelfde soort pomp als de hydraulische pomp, die in 1908 door de firma Andre Leboeuf te Le Mans (Frankrijk) op Kasteel Eijsden werd geleverd.

De geheel bewaard gebleven pomp, die door via de forellenbakken verlopend bronwater (bronnen in Kelmonderbos en op Gebroek) werd gevoed, pompte het water in een ruim rechthoekig waterbekken, dat zich ongeveer ter hoogte van de pomp aan de bovenzijde van het hellingbos bevindt. Het waterbekken voorzag tot in 1967 het huis en de fontein in de grote vijver in landschapsstijl via een eveneens bewaard gebleven ondergronds buizensysteem van water.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 455169. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Pompgebouw(M04)