Leersum D 4330
Bij Rijksstraatweg 9 A, 3956 CH te Leersum

Omschrijving

VOORMALIGE ORANJERIE, thans dienstwoning. Aan de ZO-zijde van de noordwestelijke muur van de binnentuin gebouwde laat 17e-eeuwse voormalige bakstenen oranjerie (ook wel groot Speel Huis of Soomerhuis genaamd) op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt schilddak. Het pand is aan het begin van deze eeuw tot dienstwoning verbouwd.

Achtergevel: twee schuifvensters met 12-ruitsindeling onder en 5-ruitsindeling boven de tussendorpel. Linker zijgevel: twee schuifvensters met 32-ruitsindeling. Voorgevel: drie schuifvensters met 32-ruitsindeling. Rechter zijgevel: een dubbele terrasdeur met 24-ruits bovenlicht en (per deur) 8-ruitsindeling. Rechts hiervan een schuifvenster met 32-ruitsindeling.

Aan de linker zijgevel van het speelhuis bevindt zich een aanbouw van recente aanbouw.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)