Leersum D 4009
Bij Rijksstraatweg 9 A, 3956 CH te Leersum

Omschrijving

TWEE VAZEN EN TWEE WAPENLEEUWEN. Het hoofdgebouw vanwege de alhier aanwezige twee zandstenen vazen en hardstenen leeuwen. Op de nieuwbouw van het hoofdgebouw richt de bescherming zich niet.

De twee gecanneleerde klokvormige zandstenen vazen met deksels dateren uit het einde der 17e eeuw en staan op de hoeken aan de oostelijke zijden van de vleugels van het hoofdgebouw opgesteld. Oorspronkelijk maakten deze vazen deel uit van een serie, die de bakstenen muur rond de binnentuin bekroonde.

De twee hardstenen wapenleeuwen zijn op de balustrade van de stoep van het hoofdgebouw geplaatst. Oorspronkelijk deden deze wapenleeuwen dienst als bekroning van de trapgevels van het voormalige kasteel.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen