Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
455491
Complexnummer
455168 - Zuilenstein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82646/189
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leersum D 4330
Leersum D 3392
Bij Rijksstraatweg 3, 3956 CH te Leersum

Omschrijving

INRIJHEK. Monumentaal smeedijzeren hek met hekpijlers en keermuren in rode baksteen, uit het einde der 19e eeuw.

Dubbel smeedijzeren traliehek aan de oprit van Zuylestein met rijk versierd smeedijzeren bovenstuk van voluten met rozetten en met in het centrum een in een ovaal veld gevat monogram van Godard John George Charles graaf van Aldenburg Bentinck (1857-1940) en zijn echtgenote Augustine Wilhelmina Louise Adrienne gravin van Bylandt (1861-1916), waarboven een drie-dimensionale kroon. Halverwege de hekspijlen bevindt zich een regel waaronder per hek twee elkaar in het centrum kruisende diagonale regels. Op dit centrum aan weerszijden van het hek een klein blind wapenschild.

Het hek is gevat in twee hekpijlers van rode baksteen met aan de voor- en achterzijde een grote (boven) en een kleine (onder) rechthoekige blindnis en aan de bovenzijde een geprofileerde hardstenen afdekplaat met wapenleeuwen met de wapens van (Frederik William Child) Villiers (links) en (Elisabeth Mary gravin) Van Reede (rechts). Aansluitend aan de hekpijlers twee door hardstenen platen afgedekte zich boogsgewijs verjongende keermuren in rode baksteen, die naar het noordoosten afbuigen en die door een rechthoekige pijler met een de voor- en binnenzijde een rechthoekige blindnis worden beëindigd.

Wellicht is het hek door de architect P.J. Cuypers ontworpen, onder wiens leiding omstreeks de eeuwwisseling verbouwingen op Kasteel Amerongen - eveneens in bezit van Godard John George van Aldenburg Bentinck - plaatsvonden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 455168. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen